Tips og tricks til optimering af din hjemmeside, AdWords annoncer og digitale markedsføring.

mandag den 30. januar 2012

Værktøjer til at tjekke din søgemaskineoptimering

Lad mig sige det med det samme – der er bare i tusindvis af værktøjer derude. Nogle er nørdede og dyre, andre gratis men ubrugelige og så er der selvfølgelig nogle som kan give dig rigtig meget god viden om hvordan din hjemmeside fungerer rent SEO-mæssigt.

Jeg har derfor samlet nogle af de værktøjer jeg selv anvender, og knytter også et par ord på hver enkelt. De fleste giver god værdi også i de gratis udgaver, men selvfølgelig får man mere ud af de købte udgaver.
Brug det som inspiration, og smid gerne en kommentar med de værktøjer du selv anvender, for jeg har helt sikkert ikke fundet alle de gode værktøjer endnu.


Browser
På de pc’er jeg arbejder på, har jeg altid mindst 3 browsere installeret. Som regel er det en kombination af Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari og Google Chrome, og det giver mig mulighed for at være logget ind med forskellige konti i forskellige browsere og altid have en browser som aldrig er logget ind i noget og som altid sletter Cookies og historik når jeg forlader programmet.

Chrome og Firefox er lettest at finde gode plugins til set med SEO øjne.
Brug www.google.com/chrome og hent fx ”SEO Site Tool” som kan give dig et godt overblik over den side du aktuelt står på. Velegnet både når du skal tjekke din egen side og når du tjekker konkurrenten.

Med Firefox www.mozilla.org/da/firefox får du også mulighed for at hente mange gode SEO relaterede plugins https://addons.mozilla.org/da/firefox/search/?q=seo og fx givere ”SeoQuake SEO extension” rigtig mange af de interessante oplysninger om din sides placering og indhold.

Google, Bing, Yahoo osv.
Ved en site-search i fx Google www.google.dk/search?q=site%3Adr.dk søger du på ”site:dr.dk” og får et overblik over hvor mange sider der er indekseret i den pågældende søgemaskine.

For at det giver mening kræver det selvfølgelig, at du ved sådan nogenlunde hvor mange sider du har. Vises der for få, er det måske fordi en eller anden fejl gør at siden, ikke kan indekseres af søgemaskinen. Er der for mange kan det skyldes, at flere sider er indekseret flere gange og fx kan vises både med og uden www foran domænenavnet. Dette kaldes for dublicate content, og kan være med til at give dig en dårligere placering i søgeresultaterne.

Både for få og for mange indekserede sider er noget skidt, eller kan i hvert fald være det, og er noget du bør forholde dig til hurtigst muligt.

Ranks.nl 
Ranks.nl er en online tjeneste, der bl.a. kan anvendes til at undersøge en side i forhold til søgemaskineoptimering.

www.ranks.nl/cgi-bin/ranksnl/spider/spider.cgi?lang kan du fx se keyword density og prominence, både for enkelt ord og for sætninger.

Du får også et værktøj til at tjekke for døde links, til at sammenligne sider og resultater i forskellige søgemaskiner og ikke mindst et værktøj til at sammensætte søgeords kombinationer mv.

Google Analytics
Har du ikke allerede Google Analytics www.google.com/analytics på dit websted, kan det næsten kun gå for langsomt med at få det installeret. Systemet fungerer på den måde, at du på din hjemmeside skal have lagt et par linjers kode ind på hver eneste side.

Det vigtigste er, at du får det installeret, så du hurtigst muligt kan begynde at indsamle data. Det er i disse data, du siden vil finde viden, der kan være med til at forbedre din hjemmesides bidrag til omsætning og overskud i din virksomhed.

Google Webmasterværktøjer
Et andet godt værktøj fra Google er deres Webmasterværktøjer www.google.com/webmasters, som bl.a. kan give dig information om sider, som Google må opgive at indeksere fx som følge af fejl i koden, eller du kan se hvor hurtig, dine sider kan hentes af Googles søgerobot. Det er også her, du kan indsende et Sitemap til Google, og dermed måske få indekseret sider der måtte mangle, eller få Google til at genoverveje din hjemmeside hvis du skulle være så uheldig at være endt i det supplerende indeks.

Google Webmasterværktøjer kan også vise dig, hvor mange der klikker på dit link i Googles søgeresultat, ud af hvor mange gange der er søgt på den givne søgeterm. Den oplysning finder du kun her, og det er jo forholdsvis interessant, om der er 1% eller 9%, af de der søger på dine væsentligste ord, der også ender med at vælge dit link.

Er antallet, der klikker på dit link meget lille, kan det fx skyldes, at din META description ikke er så appellerende, at de der har søgt vælger din side. Prøv at søge på dine ord selv, og sammenhold resultaterne fra dine sider med dine konkurrenters, hvis ser mest appellerende ud?

De øvrige større søgemaskiner har tilsvarende værktøjer, og på www.bing.com/toolbox/webmaster kan du finde Microsoft/Yahoos bud på webmasterværktøjer.

Har nogen pillet ved din side?
Med tjenester som www.changedetection.com kan du holde øje med om din side ændre sig, og dermed kan du også holde øje med om dine konkurrenters sider ændre sig. På den måde ved du både om din hjemmeside bliver hacket og om dine konkurrenter har nye tilbud på hylderne.

Hvor godt ligger du i søgeresultaterne?
Free Monitor for Google www.cleverstat.com/en/google-monitor-query.htm er et værktøj til at kontrollerer din placering i Google.

Inden du tager programmet i brug, vil jeg anbefale, at du sørger for, at indstillingerne er sat op til ”Safe mode” Ellers risikerer du, at Google identificerer din pc og IP adresse, som en robot der automatisk spørger Google, og det har du bestemt ikke lyst til. Det tager lidt længere tid, men er mere sikkert end standardindstillingen. Alle indstillinger rettes i menuen Options->Preferences

Du skal også indstille programmet til at søge i den ”rigtige” udgave af Google, som standard søger, den som om du sidder i USA, men hvis du har danske kunder som primær målgruppe, skal du under indstillinger vælge Danish. Angiv også hvor resultater programmet skal tjekke igennem. Sæt antallet til fx 50 eller 100 i første omgang, og få på den måde det bedste overblik fra starten.

Så opretter du en liste med de væsentligste søgeord for din webshop, og sætter programmet i gang med at søge. Efterfølgende vil du have et fint overblik over, hvor godt din webshop er placeret i en Google søgning på dine søgeord.

Hvad gør dine konkurrenter
http://reverseinternet.com kan du bl.a. se backlinks (indgående links) Anchor text (linktekster) hvad der er markeret med Nofollow, hvor mange linker til hver enkelt side osv.

www.opensiteexplorer.org er et værktøj som også kan give dig lidt mere vide om, hvordan dit eget eller dine konkurrenters sider performer.


2 kommentarer:

  1. Rigtigt godt indlæg for dem, som kun lige er kommet i gang med at lære om søgemaskineoptimering. Selvom jeg har arbejdet i branchen i mange år efterhånden, er der faktisk nogle af de links, du kommer med, som jeg ikke kender. Tusinde tak.

    SvarSlet
  2. Hej Jens
    Selv tak. Der kommer jo hele tiden nye værktøjer og ændringer i algoritmer osv. som gør, at vi må holde os orienteret. Jeg har selv et godt udbytte af at deltage i konferencer som Pubcon og lignende. Der præsenteres altid nye værktøjer - eller i hvert fald nye for mig, og nye måder at udnytte de kendte. Desuden er Twitter jo en glimrende kilde til nye værktøjer, det er bare et spørgsmål om hvem man følger :-)

    SvarSlet